Southfork Ranch & Dealey Plaza

Na eerst in het hotel ontbeten te hebben gingen we op weg naar de Southfork ranch.
Het leek ons wijs om eerst de stad uit te rijden in verband met de files richting centrum.
De Southfork ranch is bekend van de tv serie Dallas, van begin jaren 80.IMG_1113De ranch ligt in de wijk Parker ten noordoosten van Dallas, dat is ongeveer 30 minuten rijden van ons hotel. De ranch leek wat kleiner over te komen dan op tv maar dat kwam door gebruik van speciale lenzen tijdens de opnames. Het beeld werd zo’n 3 keer groter gemaakt dan in werkelijkheid. Na een introductie waren we in de gelegenheid om rond te lopen door het huis en over de ranch.IMG_1126Daarna gingen we op weg naar het eigenlijke doel van deze stop, Dealey Plaza.
Op die plek is op 22 november 1963 een fatale aanslag gepleegd op de toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy.

Vanuit het raam op de 6e verdieping van de Texas School Book Depository building werd er vermoedelijk door Lee Harvey Oswald geschoten. Dit gebouw is nu ingericht als The Sixth Floor Museum.Hier is een indrukwekkende expositie van deze gebeurtenis te zien.
De expositie begint met de beginjaren van het presidentschap van Kennedy en vervolgens wordt zeer nauwgezet uiteengezet wat er op 22 november en de dagen daarna is voorgevallen. Als je zo rondloopt op die plek geeft dat wel een griezelig gevoel.IMG_1147

Er blijven veel vragen onbeantwoord. Zo zijn er theorieën dat Lee Harvey Oswald alleen heeft gehandeld, maar ook dat er door meerdere schutters is geschoten.
Eenmaal weer buiten hebben we de omgeving uitgebreid verkend.
Op de plek van de fatale hoofdschot is een kruis op de weg geschilderd.
Ook zagen we de plek op Grassy Knoll waar de beroemde Zapruder film is geschoten. Deze meneer Zapruder, een kleermaker, heeft als enige de hele rit langs Dealey Plaza gefilmd en zijn film is naderhand beeld voor beeld geanalyseerd.
Naderhand bleken er enkele frames te zijn verdwenen, wat de complot theorieën weer aanwakkerde.De moord op president Kennedy bleek voor de Amerikaanse samenleving een grote schok en het begin van een roerige periode in de jaren zestig.IMG_1143

1 reactie op “Southfork Ranch & Dealey Plaza

  1. Ik kwam per ongeluk op jullie site terrecht en deze ziet er echt super uit! Ik heb afgelopen zomer van 17 juli tot 10 augustus van de oostkust naar de westkust gereist en heb grotendeles hetzelfde programma gedaan als wat jullei gezien hebben. Het was echt fantastisch! erg leuk om het op jullei site nog eens terug te kunnen zien! Complimenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *