Myvatn

Het vulkanische landschap van Myvatn staat in contrast met de hooglanden waar we gisteren doorheen moesten voordat we hier waren. Zwarte lava velden worden onderbroken door jonge bergen, vele kraters en talrijke stroompjes en meren. De grootste van deze is het meer Myvatn. Het is de Krafla hotspot die dit meer en alles eromheen heeft geschapen. Dit magma reservoir ligt ongeveer 3 kilometer onder de grond waardoor het nog voldoende invloed heeft op de omgeving.


De dag begint mistig waardoor we weinig zicht hebben op de grotere kraters in de omgeving. Hierdoor besluiten we aanvankelijk om ons plan om Myvatn te verkennen een dag op te schuiven. Wanneer we langs Hverir rijden zien we dat het nog wel te doen is, en doen we daar onze eerste stop. Hier vinden we hot springs die op het punt van koken staan. Het ziet er mooi uit, maar het wandelen wordt wel bemoeilijkt door al het plakkerige klei dat aan onze zolen blijft plakken. Iedereen heeft er last van en probeert het nog enigszins schoon te krijgen in de sneeuw bij de parkeerplaats.


We gaan daarna iets naar het noorden langs de Krafla centrale die energie opwekt uit de talloze hotspots en verspreid naar Akureyri en de rest van oost IJsland. Hier vinden we ook het kratermeer Viti en het gebied Leirhnjukur waar veel hotsprings te vinden zijn. We moeten hier echter wel een half uur door de sneeuw slenteren voordat we er zijn. Onze schoenen zijn daarna wel weer lekker schoon.


Onze volgende stop is de grote krater Hverfjall, ook bekend uit “Wie is de Mol”. Deze krater is in de loop van 200 jaar ontstaan uit vulkanische uitbarstingen waarbij de lava zich evenredig ophoopte. De krater is 1 kilometer in doorsnee en 140 meter diep. Het lijkt haast een perfecte cirkel te hebben. Uiteraard lopen we hier een rondje over en genieten van het uitzicht.

3 reacties op “Myvatn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *