Oostkust IJsland

We zijn als eerste beneden in onze bed and breakfast (we zouden bijna ochtendmensen genoemd kunnen worden), en gaan al snel op pad. Vandaag gaan we via de oostkust omhoog naar Egilsstadir, en daarna naar het noorden waar we eindigen in de buurt van Myvatn.


Het is een flinke reisdag. We doen er in totaal ongeveer zes uur over met een korte tussenstop in Egilsstadir. Dit hoofdstadje van het oosten vindt zijn oorsprong in de jaren 40 toen de IJslandse regering een tegenhanger voor Reykjavik wilde in het oosten. Er werd flink geinvesteerd in infrastructuur, huizen werden geschilderd en het stadje ging open in 1947. Hoewel Egilsstadir zich nooit heeft kunnen evenaren met Reykjavik heeft het wel een belangrijke functie in het oosten. Naast dat het een knooppunt is voor de kleine dorpjes in deze omgeving komen hier elk jaar tienduizenden mensen IJsland binnen via de veerboot verbinding met Europa.


We eten hier wat bij de Subway en doen boodschappen bij onze favoriete supermarkt Bonus. We gaan daarna verder richting Laugur en rijden via de bergen omhoog waar het opeens begint te sneeuwen. Vlak voor Laugur rijden we door Myvatn waar een flinke zwavelgeur ons tegemoet komt. De sneeuw moet hier ruimte maken voor de warmtebronnen. Morgen gaan we dit allemaal verkennen. Eerst naar ons mooie huisje van Einishus met hot tub waar we ’s avonds heerlijk gebruik van maken met een glas rode wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *