Noordoost IJsland

De waterval godafoss ligt bij ons om de hoek dus daar is vandaag onze eerste stop. Deze waterval dankt zijn naam “godenval” aan een gebeurtenis in het jaar 1000. De Althing besloot toen dat het Christelijk geloof moest worden aangenomen, en de toenmalige wethouder Thorgeir Thorkelsson Ljosvetningagodi gooide zijn oude geloofsvoorwerpen bij thuiskomst in deze waterval.


We gaan hierna omhoog naar Husavik. Dit plaatsje staat bekend om de walvisvaarten die je kan doen. Zelf hebben we daar geen behoefte aan. Je merkt wel dat we aan het einde van het seizoen zitten want het is erg rustig in de haven. We maken een aantal foto’s en gaan daarna door richting het noord oosten waar het park Jokulsargljufur ligt (dubbele woordwaarde met scrabble).


We doen hier een wandeling in Asbyrgi wat bestaat uit een kloof tussen twee stijle rotswanden. Men denkt dat dit gebied in amper drie dagen is ontstaan door een allesvernietigende vloedgolf van gletsjer water die ontstond met een grote uitbarsting van Vatnajokull. IJslanders noemen dit fenomeen ook wel jokuhlhaup.


We willen vervolgens via een van de twee gravelwegen in de buurt afzakken naar het zuiden waar de waterval Dettifoss ligt maar het blijkt dat beide wegen al afgesloten zijn. Er rest ons dus niets anders dan de hele weg via Husavik terug te rijden. Onderweg seint een politie auto naar me dat ik mijn lichten aan moet doen. Het blijkt dat dit hier ten alle tijde verplicht is.


Het is ondertussen al vier uur als we in de buurt van Myvatn zijn. We bewaren de waterval voor morgen en gaan nu naar het zuiden van het meer waar de Skutustadir pseudo kraters liggen. We krijgen nog een leuk schouwspel te zien omdat de schapen op dit tijdstip uit de kraters worden gedreven.


Tenslotte gaan we nog langs Dimmuborgir wat hier ook vlakbij ligt. Dit gebied met lava gesteente lijkt nog het meeste op de ruines van een oud fort waar je doorheen loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *