Zwitserland

We gaan er vandaag een delicatesse dagje van maken. Ons appartement ligt vlakbij de grens met Zwitserland dus gaan we vandaag naar de oudste chocolade fabriek van Zwitserland.
Eerst moeten we natuurlijk de grens over en daar krijg ik een vraag over het ontbreken van het vignet op mijn raam. Dat moeten we nog aanschaffen. We krijgen te horen dat bij het volgende tankstation vignetten verkrijgbaar zijn en we voor we de snelweg opdraaien er een op het raam moeten plakken. Maar dat wisten we natuurlijk al, we hebben zo lang gewacht omdat het nu goedkoper is dan bij de ANWB.
Onderweg genieten we van het prachtige uitzicht op het meer van Geneve en van het landschap van het kanton Fribourg. Al snel bereiken we Maison Cailler in Broc.

Daar boeken we een rondleiding en horen we hoe chocolade in ons bestaan gekomen is. Je mag overal aan voelen, ruiken en proeven. Men geeft aan dat bij Cailler als enige fabriek gebruik gemaakt wordt van verse melk. Andere fabrikanten gebruiken melkpoeder. Ook schijnt men te kunnen proeven aan de melk in welk seizoen men zit. Er zit smaakverschil tussen de melk in het voorjaar en de herfst.

We zien bij de 1e productielijn hoe pralinevulling in de chocolade gestopt wordt. Aan het eind van de lijn mogen we weer proeven. Zo lopen we richting einde rondleiding en daar staan dan alle soorten chocolade uitgestald op schalen. Ook hier mogen we weer toeslaan. Erg lekker allemaal. Voorlopig hoeven wij geen chocolade meer.

We rijden naar het even verderop gelegen Gruyère, bekend van de kaas.
Eerst wandelen we door het dorp met bijbehorend kasteel. Er is ook een alien museum. Daarna gaan we naar de fabriek. We zijn te laat voor de rondleiding maar er is nog genoeg te zien. Twee maal per dag wordt er verse melk afgeleverd waar de kaasmakers dan zo’n 48 kazen van maken. De fabriek is uitgerust met 4 x 4800 liter vaten en een kelder waar ongeveer 7000 kazen liggen  te rijpen.  Het draaien van de kazen gebeurt met behulp van een robot. Uiteraard kunnen we hier ook weer proeven. Er is ook nog een restaurant waar je typische kaas gerechten kan bestellen. Wij hebben daar geen plek meer voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *