Via Luik naar huis

We nemen afscheid van Frankfurt en reizen weer verder richting Nederland. Uiteraard hebben we geen haast, sterker nog, we gaan via Luik. Van der Valk heeft daar recent een nieuwe vestiging geopend en daarom was er een zeer leuke aanbieding beschikbaar.
Nog niet alles is in gebruik. Men is nog druk aan het verbouwen, maar wat er af is ziet er indrukwekkend uit. Het hotel ligt vlakbij het beroemde station Luik-Guillemins.

@ In 2009 kreeg Luik een gloednieuw, futuristisch ogend treinstation: Liège-Guillemins geheten. Het gebouw is gemaakt van glas, beton, staal en blauwe hardsteen. De overkapping is 160 meter lang en 35 meter hoog en maakt een magistrale science fiction-achtige indruk. Het geheel lijkt eerder op een ruimteschip dan op een treinstation, maar bijna iedereen is zeer enthousiast.

Volgens een gids van de provincie Luik zien de bezoekers van dit nieuwe, bijzondere en extravagante treinstation allerlei verschillende vormen in het gebouw. Sommige mensen zien er een ruimtevaartschip in terwijl anderen het vinden lijken op de vleugels van een engel, een golf (in zee) of zelfs een nomadentent in de woestijn. Het gebouw zet de verbeelding duidelijk aan het werk.

Luik Guillemins werd gebouwd omdat er naar en door Luik een nieuw aan te leggen verbinding voor hogesnelheidstreinen (TGV) moest gaan lopen. Daar was een bijbehorende infrastructuur voor nodig. De gemeente Luik vond bovendien dat de stationsbuurt er groezelig en onveilig uitzag. Luxe en comfort waren ver te zoeken en alles was behoorlijk krap voor het aantal reizigers dat er dagelijks passeerde. Dit moest veranderen. Het oude, enigszins verloederde, uit 1958 stammende, station kon dat immers niet aan. De perrons waren verder te smal en ze bogen volgens experts te veel af. De snelle TGV’s konden er niet (goed) remmen en dus werd besloten een nieuw, zeer modern station neer te zetten in Luik.

Nu dat wilde ik al langer gaan bekijken, dus wij hebben daarom nog een nachtje Luik geboekt.
We kwamen pas om 15:00 aan dus echt veel tijd om Luik zelf te verkennen was er niet.

Het is inderdaad een zeer bijzonder gebouw. De buurt is er nog niet echt van opgekapt, maar het was leuk om te zien. Men is nog druk aan het slopen en bouwen.

De volgende ochtend gaan we naar een zeer luxe ontbijt richting huis en zit onze vakantie er weer op.

@ bron Paul Prillevitz/Historiek/2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *