The Great Ocean Road, Otway NP, Port Campbell NP en Hamilton

Vandaag gaan we rijden over The Great Ocean Road. Dit stukje weg wordt volgens de Lonely Planet beschouwd als de meest spectaculaire kustweg in Australie. Onze dag begint goed als we op een terrasje in de zon ons ontbijt nuttigen. We starten daarna met de grote rit langs de kust met als beginpunt Anglesea en eindpunt Warrnambool. Het eerste stuk heeft een mooi uitzicht op de indische oceaan en brengt ons door een aantal gezellige kustplaatsjes. Daarna gaat de weg iets meer landinwaarts en rijden we door de bossen.


Wanneer we in Otway National Park een kijkje nemen zien we na een bocht een auto met Japanners stilstaan. Ze wijzen met z’n allen naar boven en daar zien we een koala zitten in de tak van een boom. Erg grappig om ze eens in het wild te zien. Ook hier doen ze maar weinig anders dan een beetje in de boom hangen. Wanneer we vervolgens doorrijden blijkt het opeens te wemelen van de koala’s in de bomen.


Verderop zien we een bordje voor een nieuwe lookout point en we besluiten een kijkje te nemen. De weg er naartoe blijkt echter redelijk onbegaanbaar en Jef moet goed zijn best doen om de vele kuilen te ontwijken. Wel vindt hij het fantastisch om met een all wheel drive hier doorheen te crossen. Toch besluiten we rechtsomkeert te maken want het is en blijft een huurauto.


We rijden daarna door het Port Campbell National Park wat het bekendste stuk is van deze weg. Hier vind je de bijzondere rotsformaties met namen zoals Loch Ard Gorge, The Twelve Apostles en de London Bridge. De London Bridge is nu nog maar voor de helft het evenbeeld van zijn naamgenoot. 15 januari 1990 stortte namelijk het eerste deel wat aan het vaste land vastzat in zee. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de twee mensen die vastzaten op het kersverse eiland moesten met de helicopter opgehaald worden.


De Twelve Apostles hebben ook best wel wat te verduren gehad van de woeste oceaan, want er zijn nu nog maar officieel acht over. De meest recente ging in 2005 ten onder. Helaas voor ons regende en waaide het behoorlijk op dit stuk waardoor we op een gegeven moment drijfnat waren. Gelukkig was het uitzicht nog wel goed en konden we toch veel zien.


Uiteindelijk komen we aan in het plaatsje Hamilton. Dit is een redelijk groot dorp met wat kroegjes en restaurantjes. We eten wat bij de lokale chinees en gaan daarna even een pilsje doen bij de lokale pub; het is immers toch zaterdagavond. Er is een live bandje die allerlei cover nummers speelt en uiteraard passeert ook “Down Under” van Men at Work de revue. Uiteindelijk breien we er rond een uur of 1 een einde aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *