Titan Missile Museum & Tombstone

De treinen hier hebben de gewoonte drie maal luid te claxonneren bij overgangen.
Nu is dat normaal niet zo erg maar vanmorgen leek er wel een file treinen voorbij te komen, dus we waren ruim op tijd wakker van al dat getoeter.IMG_1333We kwamen dus lekker vroeg aan bij het Titan Missile Museum 20 mijl zuidelijk van Tucson.In de tijd van de koude oorlog hadden de Amerikanen 54 Titan lanceer inrichtingen paraat om de Russen af te schrikken. Na het SALT akkoord werden deze ontmanteld.Rond Tucson stonden 18 installaties en een ervan is bewaard gebleven als museum.
Het gehele complex is natuurlijk ondergronds gelegen en dat komt wel goed uit want het is alweer behoorlijk warm op dit vroege tijdstip, ruim 90 graden, dat is ongeveer 32 graden Celsius. Beneden draait de airco lekker volop.IMG_1345We krijgen eerst een instructie video te zien, waarna we de raket van bovenaf gaan bekijken. Vervolgens ondergronds naar de controlekamer en de lanceerinrichting.
De Titan raket is onder andere gebruikt voor het Gemini ruimtevaart project en daarna doorontwikkeld als atoomwapen.Een enkele raket bevatte meer vernietigingskracht dan alle afgeschoten munitie in de Tweede Wereldoorlog, inclusief de 2 atoombommen. Onvoorstelbaar en gelukkig nooit gebruikt. Om bij de controlekamer te komen moeten we eerst 54 treden naar beneden en dan door diverse dikke gasdichte kluisdeuren.IMG_1335Alles in het complex is verend opgehangen om de werking tijdens een aanval van buitenaf te garanderen. De hele controlekamer hangt aan 8 dikke veren.
Er wordt vervolgens een uitvoerige uitleg over de raket en de lanceerprocedure gegeven. Daarna mogen we nog even in de silo kijken waarna we weer terug naar boven gaan, waar de volgende groep alweer klaar staat. We drinken daarna een lekkere kop koffie bij de locale Starbucks vestiging en gaan op weg naar Tombstone.IMG_1360Na een uurtje rijden komen we aan in dit western stadje wat bekend geworden is door een vuurgevecht op 26 oktober 1881. Het is gesticht in 1877 door een goudzoeker die geen goud maar wel zilver vond. Toen dit bekend werd groeide de stroom gelukszoekers en Tombstone werd een van de wildste steden in het wilde westen. Echt bekend werd de plaats door een vuurgevecht tussen de Earp broers, waaronder sheriff Virgil Earp, en de Clanton & McLaury broers, die de stad op stelten kwamen zetten. Er vielen 3 doden onder de Clanton & McLaury clan en de rust leek weer even terug gekeerd. Dit gegeven wordt elke middag nagespeeld door acteurs op de locatie OK Corral. Ook zijn er diverse speelfilms over gemaakt.IMG_1364Als we de OK Corral betreden bekruipt ons een soort “Ponypark Slagharen gevoel”, want het zag er allemaal wat vervallen uit. De hoofdstraat ziet er beter uit en ook een bezoekje aan de Boothill Cemetery, waar de slachtoffers begraven liggen, is de moeite waard.
Als we naar het motel rijden begint het al donker te worden, maar ja dat krijg je als je niet meedoet met de zomertijd 😉

1 reactie op “Titan Missile Museum & Tombstone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *