Reykjavik

Vandaag gaan we Reykjavik verkennen. We genieten ’s ochtends van een lekker ontbijtje wat we gisteren bij de Bonus hebben gehaald, en gaan vervolgens op pad. Het valt op dat, ondanks dat Reykjavik de hoofdstad is, het centrum erg klein aanvoelt. Alles is goed te doen qua loopafstand. De bezienswaardigheden liggen tevens dicht op elkaar.

Ons appartement ligt vlakbij het het Höfði huis. Dit huis staat in de wereldgeschiedenis vooral bekend om de ontmoeting tussen Ronald Reagan en Mikhail Gorbachev. Hier werd een grote stap gemaakt om de koude oorlog tussen de VS en de Sovjet Unie te beëindigen. Daarnaast staat het huis bij de IJslanders vooral bekend als spookhuis. Blijkbaar is dit huis vroeger gebouwd op een oude begraafplaats voor de Vikingen en heeft dit tot effect dat keukendeurtjes spontaan dichtslaan en servies zomaar op de grond valt. In 1952 was het Engelse consulaat hier gevestigd, en de toenmalige ambassadeur had hier zoveel last van dat hij aan de Engelse regering vroeg om het consulaat in een ander gebouw te huisvesten. Tegenwoordig is het gebouw afgesloten en kan je alleen maar even door de raampjes kijken. Al het servies leek nog in de kast te staan.

Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid is de kerk van Reykjavik, Hallgrímur. Deze kerk heeft een heel bijzonder uiterlijk en kan ongeveer 1000 mensen aan voor een mis. Daarnaast is het wandelen langs het water leuk om te doen en vind je hier een mooi beeldhouwwerk van een viking schip.

We besteden de rest van de dag met het wandelen door de kleine straatjes van Reykjavik om winkeltjes te bekijken en soms een bakje koffie te drinken in een van de talloze koffie tentjes. ’s Avonds gaan we ons even te buiten en eten we bij het luxe restaurant Sjávargrillið. Het valt ons op dat veel steak-restaurants in Reykjavik met “Whale meat” adverteren en ook hier is dat het geval. Blijkbaar is het toch populair onder de toeristen als ze dat zo in het Engels adverteren. Wij kiezen ervoor om normale vis te eten en gaan voor een heerlijk drie-gangen menu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *