Canberra

Gisteren hebben we nog niet veel gezien van de stad, behalve wat uitgaansgelegenheden, maar vandaag willen we daar wat aan doen. Eerst een stukje geschiedenis. Toen in 1901 de verschillende kolonieen van Australie tot een federatie van staten werden gecombineerd moest er ook een hoofdstad komen. Men besloot om deze stad tussen de rivalen Melbourne en Sydney te plaatsen. In 1913 was het zover en werd de bouw gestart van de stad Canberra – een naam die is afgeleid van de aboriginal term voor ontmoetingsplaats.


Het is ontworpen door een Amerikaanse architect en dat is te merken. Wanneer we door de straten lopen krijgen we soms even het idee dat we in Washington DC zijn. Hier vind je ook een lange en brede “mall” met allerlei monumenten en musea. Aan het begin ervan zit het Parliament House en aan het einde de Australian War Memorial. Wanneer je bij een van deze twee gebouwen staat kan je zo de ander een paar kilometer verderop zien. Doordat de mall door een dal heengaat geeft dit ook een bijzonder effect.


We gaan ook even door de ambassadewijk omdat de meeste landen een gebouw hebben gemaakt in eigen stijl. Zo ziet de chinese ambassade er bijvoorbeeld uit alsof het rechtstreeks uit Peking is overgevlogen. Ook staat er iemand tegenover die protesteert tegen de mensenrechtensituatie aldaar. Wanneer we de Nederlandse ambassade bewonderen zien we een of andere bakstenen constructie, maar niet iets bijzonders. Het ziet er eigenlijk maar saai uit en we rijden snel door. Rem Koolhaas was blijkbaar druk met een ander project of heeft dit even snel op een bierviltje gekrabbeld.


We doen ook nog het War Memorial aan. Hier vinden we o.a. het graf van “The Unknown Australian soldier” waar Queen Elizabeth vorige week nog een krans heeft gelegd tijdens haar tour door Australie. Tevens lopen we door het zeer uitgebreide museum wat gewoon gratis is.


’s Avonds eten we wat in Civic waar de meeste eetgelegenheden liggen. Daarna doen we nogmaals het uitgaansleven aan van Canberra – het is immers toch vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *