Bergen

Als je zo een tijdje door Noorwegen rijdt vallen je een paar zaken op.
Bijvoorbeeld dat de rijbanen van tweebaanswegen gescheiden worden door een strook geribbeld asfalt in het midden. Mocht je in slaap sukkelen, niet denkbeeldig bij 50 km/h, dan zorgen deze ribbels er voor dat je weer oplet.
Ook zien we steeds kleine vogels opspringen uit de berm en vlak voor de auto langsvliegen, echte thrill seekers. Ook kom je regelmatig een bombstation, een tolpoort tegen. Dat gaat allemaal automatisch, de eerste nkr 300 zijn al afgeschreven.
Er wordt ook gewaarschuwd dat je een flitspalen nadert, dat is wel handig, hoewel Tom ze ook allemaal goed had tot nu toe. Trouwens het heeft geen zin om hard te rijden, want dan zie je niets van de omgeving, mocht het uberhaubt al mogelijk zijn om te hard te rijden.
En zo bereiken we vandaag Bergen aan de kust, de tweede stad van het land met ruim 250.000 inwoners.
We parkeren in een garage bij het station en lopen het centrum in.
Bergen is gebouwd tegen een berg en als eerste gaan we dan ook met een treintje naar Floyen, een uitzichtpunt over de stad.20130817-223315.jpg
We zijn net op tijd voor de foto’s want inmiddels is het weer gaan regenen en trekt alles dicht. We pakken de Floibanen weer naar beneden en gaan op zoek naar een bakkie koffie.
Beneden gekomen gaan we richting Bryggen. Ook al een stukje Noorwegen op de Unesco erfgoedlijst. Bryggen heette vroeger Tyskebryggen, maar na ww2 was alles wat met Duitsland te maken had niet meer gewenst. De naam werd daarop gewijzigd in Bryggen. Het stamt uit de Hanzetijd. Bergen was toen door de handel met het buitenland de belangrijkste stad van Noorwegen. Het is een verzameling houten gebouwen uit 1343 en is al meerdere malen door brand verwoest. Altijd werd het weer in originele staat hersteld.20130817-223345.jpg In de stad is het al gezellig druk en ondanks de regen zijn de terrassen redelijk gevuld.
Alles is dan ook overdekt en er worden plaids verstrekt voor als je het koud zou hebben.
Er wordt veel geadverteerd met live Engels voetbal op tv.
Aansluitend bezoeken we de markt waar uiteraard veel vis te koop is. Als Jennifers paraplu het ook nog begeeft door het slechte weer gaan we weer richting auto.20130817-223409.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *